Z chodských luhů a hájů

Kde jsi?

3. 10. 2014 23:48

Kde jsi, Jezu, spáso má,

k tobě mysl zvedám.

Pověz, kde jsi, lásko má,

já tě všude hledám...

 

Nedokážu se radovat.

Prostě to nejde, když...

slyším, co se děje na Blízkém východě

čtu, jak člověk spěje k monstru sedícímu za počítačem, které nemá vlastní úsudek

vidím, kolik bídy, pýchy, bezohlednosti a širokých loktů se kolem mě nachází

cítím, že se nedokážu změnit.

Ochutnávám život po douškách a sladké nestřídá jen slané, ale i hořké a kyselé. A to poslední hraje prim. Nebo jen nedokážu rozpoznávat chutě? 

Zažívám mnoho rozporů, den i noc, vrchol i propast, pýchu i pokoru, radost i smutek...

smysl i marnost a ta marnost dokáže nakazit kdejaký smysl. Okrouhaný a okousaný, napůl zplesnivělý smysl mě nezajímá. Co s ním? Vyhodit do komunálního odpadu. Chci smysl živoucí, překypující, zdravý, radostný, silný, smysl, který je hoden být psán s velkým S...

"Život, ten snad musí mít smysl, aby ho jeden moh vydržet." 

Kde je ten Smysl? Kde ho mám hledat? 

Těžko se žije, když chybí smysl. Je snad smyslem života Život sám?

Těžko se můžu radovat, když nevidím radost. Ovšem "křesťan nemůže být pesimista". Znamená to, že nejsem křesťan? (Neříká se tomu v odborných kruzích krize?) Příliš mnoho otázek?

Kde je pravda? Kde je Pravda? Kde jsi, Pravdo? Ztrácíš se mi v mých ponurých myšlenkách, vytaň na povrch a ukaž se mi, dej se mi poznat, přijď a přijď víc, prosím...

Kde jsi, Radosti? Kde doprčic jsi, Bože?

Zobrazeno 3331×

Komentáře

jjkohoutek

Je spousta věcí, které nejsou v pořádku kolem nás, snad i v našich rodinách. Není nutné dělat velká gesta a jet sbližovat svárněné nebo zachraňovat postřelené. Úplně "stačí" se za vzdálené modlit a starat se tady.
Já třeba ani nevím co se děje na východě. Raději se zajímám o starosti spolužáků a přátel.

meloun

Asi by bylo na místě upřesnit, že v tomto článku nejde o krizi na východě, ale o to, že vlivem mnoha podnětů (např. krize na východě nebo rozhovory s jednou známou nebo nové zkušenosti) se ptám Boha, proč je na světě nerovnost, proč je tu víc náboženství, proč žijeme a máme následovat Ježíše, proč žijeme nejdřív na Zemi a potom v nebi... a proč jsme hříšní apod. Co tím Hospodin zamýšlí? (Asi se mi to nepovedlo dost dobře vyjádřit...)

TommyJanodKřížeHrbek

No je to zajímavé.. Nedávno jsme se bavili o podobném tématu.. Svět se zdá spíš horší, než lepší a empatický člověk musí každý den zažívat hotové utrpení. Na druhou stranu se ale v Bibli píše: "Bůh viděl, že je to dobré" a jinde: "Bůh tak miloval svět, že.." Asi je na nás, abysme svět objali i s jeho chybami, jako to dělá Bůh. On dal světu nějaký řád, který lidem přináší radost i bolest. Proč to udělal? No možná jen v takovém světě se dokáže zrodit dobro a zlo. Nevím proč, ale přijde mi, že Bible je o tom, že Bůh chce, aby kategorie jako dobro a zlo existovaly a byla mezi nimi nějaká hranice.. Ale proč to?

meloun

vždycky taková debata skončí u toho, že se objeví otázka, na kterou nejsme s to odpovědět... jedna taková je proč... proč? Nevím, ale horší než ptát se je přijímat povrchní odpovědi, jo, myslím, že je důležitý klást i otázky, na který odpovědi nedostaneme. A stojí za to nad nimi i trochu přemýšlet...

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio