Z chodských luhů a hájů

O utrpení

18. 3. 2017 17:09

"Je nekonečně snazší trpět poslušně na lidský rozkaz než následkem vlastního svobodného činu. Je nekonečně snazší trpět ve společenství než o samotě. Je nekonečně snazší trpět veřejně a s poctami než v ústraní a v hanbě. Je nekonečně snazší trpět nasazením tělesného života než trpět duchovně. Kristus trpěl svobodně, o samotě, v ústraní a v hanbě, tělesně i duchovně, a od té doby mnozí křesťané s ním."

z knihy Na cestě k svobodě (Listy z vězení) od Dietricha Bonhoeffera

Tento pán byl německý teolog, kterého nacisté popravili měsíc před koncem války za účast na spiknutí proti Hitlerovi.

 

 

Zobrazeno 1278×

Komentáře

dromedar

Není mi úplně zřejmé, jaké/které Kristovo utrpení má autor konkrétně na mysli. (O tom finálním patrně ne - vždyť to bylo právě "veřejně" a "nasazením tělesného života".) V jakém kontextu o něm mluví? Snad interpretuje svůj vlastní aktuální stav?

Hlavně mi ale není jasné, co si mám jako čtenář blogu odnést z takhle vybraného citátu.

meloun

Tento úryvek je celá kapitola ze zamyšlení, která psal autor v roce 1942, a to na různá témata. Žádná další specifikace nikde není, ani v okolních kapitolách, ty se týkají např. optimismu, důvěry... prostě nenavazují.

Možná autor interpretuje svůj aktuální stav, možná stav jiných, možná vůbec nic neinterpretuje, nic nevysvětluje... třeba chce jen ukázat na to, jaké utrpení existuje, jaké Kristus přijal (čili jakou "cenu zaplatil").

Modlitba v Getsemanské zahradě bylo zajisté utrpením v ústraní. A i na Golgotě Ježíš říká, proč jsi mě, Bože, opustil (samota v perspektivě Ježíš - Bůh Otec). Rozhodně v tom citátu je zamícháno víc úhlů pohledů, ale myslím, že to nemusí vadit.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio