Z chodských luhů a hájů

Hyršov - malá osada s velkým odkazem

30. 4. 2015 0:06

článek do regionálních novin

Rok se s rokem sešel a mě dostihla touha napsat vám o události, která stranou téměř vší pozornosti smiřuje národy.

Hyršov, malá osada asi tři kilometry od Všerub a bez většího ekonomického vlivu, slavila v neděli 26. dubna pouť. Ne že by tato vesnička byla vyhledávaným centrem co se kolotočů a houpaček týče, právě naopak. Bodem programu byla pouze mše svatá a pak společný oběd přišedších. Nic z toho není ale tak zajímavé jako ti lidé, kteří se tam s velkou radostí potkali. Velká část poutníků přijela z Německa. Možná už tušíte… jednalo se o bývalé obyvatele Hyršova, kteří byli vlivem poválečných událostí nuceni k odchodu do Německa. Přicházeli jak pamětníci, tak jejich potomci.

To, co mě stejně jako loni skutečně „praštilo do očí“, byl nadpis připravených zpěvníčků: „Zum Wiedersehen beim guten Hirten in der ehemaligen Heimat“. „K opětovnému shledání u Dobrého pastýře v bývalé vlasti.“ Za obvyklých okolností má člověk vlast jen jednu a ta se nemění. Oni mají dvě vlasti – jednu nynější a jednu bývalou. Nebo je to jinak? Měli jedinou vlast, kterou ztratili, a teď žádnou nemají? A potom to čtyřicetileté odloučení během totality, které znamenalo nemožnost žít v rodném kraji, a nadto nemožnost jej vidět, nemožnost tam vkročit; byla to hranice absolutní, nepřekonatelná. Každý z nich to asi prožívá jinak. Soudit se neodvažuji, ale zapomínat… to bychom neměli.

Za pozornost stojí i sám kostelík. Už jen to, že je zasvěcen Kristu Dobrému pastýři, je dostatečně výjimečné (můžete si zkusit vygooglit, kolik takových kostelů se v Čechách nachází, malá nápověda: bude jich málo). Výjimečnost stavby tedy na prvním místě. A výjimečnost oltářního obrazu na místě druhém.

Kristus je zde zobrazen jako pastýř s holí, ovečkami a slušivým KLOBOUKEM! Malíř zřejmě potřeboval zdůraznit, že i Kristus má patřičnou pastýřskou výbavu, a tak přiblížit tuto představu realitě. Ovečky, které k pastýři vzhlíží, symbolizují jednu z důležitých pastýřových vlastností, totiž důvěryhodnost.

Z řad Čechů se poutě zúčastnily také Školské sestry de Notre Dame, které přijely z Hradce Králové, z Horažďovic a Kardašovy Řečice. Tyto sestry se sem každoročně vracejí, a to nejen proto, že pomohly původním obyvatelům kostel opravit, ale také proto, že na Hyršově fungoval jejich klášter. Některé z jeho budov ještě stojí, kdo o nich však neví, pravděpodobně je nepozná. Ostatní bylo zničeno oněmi nepříznivými historickými událostmi 20. století.

Co dodat závěrem… hyršovská pouť tři týdny po Velikonocích spojuje dva národy - Čechy a Němce – a dává mnoho podnětů k přemýšlení. Neobyčejně zajímavé místo v okouzlující krajině, o kterém se ale velmi málo ví…

 

Foto: P. Przemek Ciupak

Zobrazeno 1101×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio